Blue Monday

Vandaag is het Blue Monday. Niet te missen, want op social media hebben ze het continu over Blue Monday. Het is niet moeilijk om te bedenken wat het betekent, maar waar komt deze term eigenlijk vandaan? Ik was nieuwsgierig en ging het uitzoeken. 

Ontstaan  

Volgens wikipedia bedacht een Britse psycholoog in 2005 een, volgens hem, wetenschappelijk verantwoorde formule waaruit zou blijken dat de maandag van de laatste volle week van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig en weemoedig voelen. Dit zou te maken hebben met goede voornemens die mislukt zijn, vakanties die ver weg zijn en de dagen zijn grijs en donker. Daarnaast is maandag voor veel mensen het begin van een werkweek en dat helpt ook niet mee in de vrolijkheid. Dat is gek, want deze maand is de maandag van de laatste volle week van januari toch echt pas volgende week! Op verschillende andere websites kom ik dit verhaal ook tegen, maar wel met de toevoeging dat Blue Monday ook vaak op de derde dinsdag in januari is. Zoals vandaag. Dan gaat de formule van de Britse psycholoog niet meer op. 

Naam

De naam Blue Monday is dus gegeven aan de meest deprimerende dag van het jaar. Het is afgeleid van het Engelse ‘feeling blue’, wat betekent dat je je somber, neerslachtig voelt. De kleur blauw had vroeger met rouw te maken in scheepvaart. 

Bestaat het?

Of iedereen last heeft van Blue Monday valt te bezien, maar voor veel mensen is de maand januari altijd wel een pittige maand na de gezelligheid en drukte van december. Het is vaak nog grijs, nat weer en we verlangen alweer naar het voorjaar. Daarnaast klopt het dat veel goede voornemens zijn gesneuveld, maar dat hoeft niet direct te betekenen dat ze voor het hele jaar zijn mislukt! Het is altijd goed om te blijven werken aan je doelen (zie hiervoor ook mijn blog over goede voornemens). 

Aandacht

Het is niet duidelijk of Blue Monday nu echt wetenschappelijk goed is onderbouwd. Vanuit academische kringen is er veel kritiek op de formule. Maar wetenschappelijk of niet, het is ontzettend goed dat er aandacht is voor mensen die te maken hebben met sombere en neerslachtige gevoelens. Het is belangrijk dat hier iets mee wordt gedaan en dat mensen met deze gevoelens weten waar ze naartoe kunnen. 

Lifecoach 

Een  lifecoach kan je helpen als je je niet lekker in je vel voelt, als het niet lukt om je goede voornemens (doelen) vorm te geven of je eraan te houden en bij nog heel veel andere zaken. Een lifecoach is ook goed in staat om te beoordelen of een traject met een lifecoach wel voldoende is om jou te helpen. In sommige gevallen is het veel beter om via je huisarts een verwijzing te krijgen voor een psycholoog, psychiater of psychotherapeut. Een lifecoach zal je dit altijd eerlijk en zo snel mogelijk laten weten. 

Vragen?

Heb jij last van Blue Monday en vragen aan mij? Vul dan het contactformulier in op mijn website en ik neem zo spoedig mogelijk contact met je op. Je kan mij ook volgen op facebook of instagram. Ik ben als lifecoach actief in Noord-Holland en specifiek in West-Friesland.