Eenzaamheid

Ik las laatst een artikel waarin onderzoek was gedaan naar eenzaamheid in Nederland en ik moet zeggen dat ik hier enorm van geschrokken ben. Het blijkt dat 56% van de 75-plussers zich eenzaam voelt. Van dit percentage voelt zelfs 12% zich ernstig eenzaam. En de eenzaamheid stijgt naarmate mensen ouder worden. Ouderen zijn vaker alleenstaand en hebben te maken gehad met verlies van dierbaren als partners, broers, zussen en vrienden. Er zijn ouderen in Nederland die helaas alleen de kerst hebben doorgebracht en weken niemand zien. De coronapandemie helpt hier zeker niet aan mee. 

Eenzaamheid onder volwassen bevolking

Maar niet alleen ouderen voelen zich eenzaam. Ook in de leeftijdsgroep van 18 t/m 74 jaar is de eenzaamheid boven de 40%. Van de gehele volwassen bevolking in Nederland voelt 47% zich eenzaam! Dat betekent dat bijna de helft van volwassen bevolking zich eenzaam voelt. Een enorm hoog percentage. De samenleving is weliswaar steeds individualistischer aan het worden, maar dit is wel heel heftig om te lezen. En ik vraag me meteen af wie in mijn omgeving zich eenzaam voelt. Met deze cijfers moeten we allemaal wel mensen kennen die dit gevoel van eenzaamheid hebben. 

Risicofactoren 

Er zijn veel factoren die kunnen zorgen voor eenzaamheid: 

  • verlies van dierbaren
  • gebrek een sociale relaties 
  • verlies van werk
  • verandering in activiteiten 
  • gezondheidsproblemen 
  • verwachting van anderen 
  • geen partner 
  • etc. 

Daarnaast hebben ook genetische factoren invloed op het gevoel van eenzaamheid. 

Gevolgen 

Eenzaamheid doet veel met een mens en kan de gezondheid schaden. Er zijn aanwijzingen dat eenzaamheid de kans op het krijgen van hartaandoeningen vergroot. Het verhoogt ook het risico op stress, slaapproblemen en ontstekingen. Daarnaast kan eenzaamheid in sommige gevallen tot een depressie leiden. 

Groot probleem

Met deze cijfers lijkt het duidelijk dat eenzaamheid een enorm groot probleem is. En ten opzichte van vorige jaren is de eenzaamheid gestegen onder de bevolking. En met de pandemie, waarvan het einde nog niet in zicht is, zal dit nog meer toenemen. 

Denk aan anderen

Eenzaamheid komt in alle leeftijdsgroepen voor. En met die hoge percentages kan het haast niet anders dat er ook mensen zijn in onze omgeving die gevoelens van eenzaamheid hebben. Wees daarom hierop bedacht en zoek contact met mensen waarbij je eenzaamheid vermoed. Het hoeft niet groots en meeslepend, maar kleine dingen kunnen al helpen: een praatje op straat, een kopje koffie, een kaartje. Zorg voor gelijkwaardig contact.

Zelf aan de slag

Verminderen van eenzaamheid door aandacht en afleiding is veel waard. Maar uiteindelijk zal de persoon ook zelf met zijn of haar eenzaamheid aan de slag moeten. Dit kan op veel manieren. Er zijn een aantal telefonische hulplijnen en de huisarts kan een persoon helpen en doorverwijzen naar juiste instanties. Maar ook een lifecoach kan je hierbij helpen. 

Vragen?

Heb je vragen en behoefte aan een lifecoach? Vul dan het contactformulier in op mijn website. Ik neem dan zo spoedig mogelijk contact met jou op. Je kan mij ook volgen op facebook en instagram.