Wat is lifecoaching?

Ik krijg regelmatig de vraag wat lifecoaching nou precies inhoudt. Er zijn ook heel wat mensen die lifecoaching verwarren met lifestylecoaching. Alhoewel er zeker raakvlakken zijn tussen deze twee coaches, zijn het toch verschillende beroepen. 

Wat doet een lifecoach?

Een lifecoach helpt mensen doelen te bereiken. Dit kunnen doelen zijn op allerlei gebieden en in verschillende situaties. Denk bijvoorbeeld aan: assertiever worden, het vinden van een goede balans tussen werk en privé, omgaan met een chronische ziekte, het stellen van prioriteiten, het verhelderen van persoonlijke waarden en drijfveren, omgaan met (arbeids)conflicten, stress verlagen en nog veel meer. Zoals je ziet bestrijkt lifecoaching een breed terrein. Een lifecoach gaat in gesprek met mensen, maar neemt niet de regie uit handen. Dit betekent dat een lifecoach geen antwoorden geeft op vragen, maar zelf juist de vragen stelt waardoor het bewustzijn wordt bevorderd en de eigen verantwoordelijkheid wordt gestimuleerd. Het is dus geen kant-en-klare oplossing voor een probleem. Bij lifecoaching moet je zelf aan de slag om je doelen te bereiken. Dat klinkt misschien als veel werk, maar als je je bewust bent van je valkuilen, kan je daar in de toekomst veel beter mee omgaan.

Lifecoach versus lifestylecoach

Misschien handig om nog even terug te komen op het verschil tussen lifecoach en lifestylecoach. Een lifestylecoach richt zich vooral, zoals de naam al doet vermoeden, op je levensstijl. Denk hierbij aan een gezond en volwaardig voedingspatroon en bewegen. Maar de lifestylecoach richt zich niet alleen op het fysieke welbevinden, ook op de mentale gezondheid. En hier kunnen wel raakvlakken zijn met een lifecoach.

Werkgebied lifecoach

Een lifecoach richt zich tijdens het coachen op het nu, de wens en wat er moet gebeuren om die wens te vervullen. Het is heel erg belangrijk dat een lifecoach goed in staat is om te weten wanneer hij of zij mensen moet doorverwijzen naar de huisarts, psychiater, psychotherapeut of psycholoog! Het is namelijk in het belang van de cliënt dat hij of zij de juiste hulp krijgt. 

Alweer een coach

‘Iedereen noemt zichzelf tegenwoordig maar een coach’ en ‘vroeger was dat allemaal onzin hoor zo’n coach, dan ging je gewoon door’. Dit zijn veelgehoorde uitspraken. En het klopt dat er tegenwoordig meer coaches zijn. Mensen en levens zijn ten opzichte van vroeger veranderd en het is mooi dat er nu hulpmiddelen zijn om het beste uit je leven te halen. Het is ook waar dat iedereen zichzelf tegenwoordig een coach kan noemen, daar hoef je geen opleiding voor te hebben. Laat ik vooropstellen dat ik van mening ben dat iedereen die als coach aan de slag gaat de drive heeft om mensen te helpen en goede bedoelingen heeft! Ik vind dat iedereen zijn of haar dromen moet volgen en als dat in de coaching is, dan is dat heel mooi. 

Opleiding tot lifecoach

Het is wel zo dat je tijdens een opleiding tot lifecoach allerlei methodieken leert om je coachingsvaardigheden te verbeteren. Ook wordt er geoefend op allerlei probleemgebieden. Dit zorgt ervoor dat je per persoon die je coacht goed in staat bent om te beoordelen welke methodiek en vorm het beste bij haar of hem past. Ik heb ervoor gekozen om naast mijn jarenlange ervaring met coaching ook nog een opleiding te volgen om zo optimaal te kunnen coachen. Ik hou van leren, de opleiding heeft me weer nieuwe dingen geleerd en het was weer een extra bevestiging dat ik dit het leukste vak van de wereld vind!

Vragen?

Wil je nog meer weten over lifecoaching? Dan kan je op de pagina lifecoaching kijken of contact met mij opnemen via het contactformulier. Ik vertel je dan graag wat ik voor je kan betekenen.